- Motion -   Motion | Ungdom | Elite | MTB-O | TC Sjælland | Gallerier |
 Motion
Motionstartside
Træning og teknikker
Løb i udlandet
Vintertræning
Tips og Ideer
 
Links til nyttige sider:
Hvad er Orientering?
Hvordan kommer jeg i gang?
Tekniktræning - kalender
Løbskonto
Kontingent
Kontakt
Orientering kan dyrkes på mange planer, både som elite, motionist og supermotionist. Disse sider henvender sig til dig som motionist og supermotionist, altså til den brede del af sporten.

Vi har samlet lidt information på denne side, som du vil kunne bruge som inspiration i din træning og til at komme i gang med sporten.

Enkelte af afsnittene kan være under udvikling. Men der kommer løbende tekster og ændringer til. Du er også meget velkommen til at bidrage med ting og sager til denne afdeling, både som inspiration og som forfatter. Du kan p.t. ikke selv skrive direkte på siden, men send en mail til
 

Gå til toppen

  Træning og teknikker

Dette afsnit er under udvikling.

 

Du bliver kun bedre af at træne. Derfor skal du træne din hjerne, krop og hjerte regelmæssig for at holde dig i form. Og træner du Orientering, så er der en række ting du skal mestre for at komme hurtigt og let gennem løbene.

 

Kortteknikker

Korthuske

Højdekurver

Løbetræning

Alsidighed

Løb i skovbund

Løb langt og længe

Intervaltræning

Bakketræning

Tekniktræning

Kompaskurs

Bomtræning

Styrketræning
Mountainbike


 

Gå til toppen

  Løb i udlandet

Her kan du se en kalender over de udenlandske løb, du kan deltage i, f.eks. hvis du skal på ferie i udlandet. En sport om Orientering kan sagtens kombineres med familien og rejser til andre lande.

 

Se listen her i World of O - vælg fanebladet Calendar.

 

På listen kan du også se hvor man kan tage hen og se eliten i aktion. Som regel er der også publikumsløb i tilknytning til disse world cup og mesterskabsløb.

 




 

Gå til toppen

  Vintertræning

Vinterperioden i Orientering går fra uge 42 (skolernes efterårsferie) og indtil omkring Påske, hvor Danish Spring starter forårssæsonen.

I vintertiden er det vigtigt at holde sin grundform vedlige og sørge for at komme ud, selvom det er mørkt, koldt og vådt.

Vintertid er til langdistance. Det er i den tid vi bygger de langsomme fibre op til at kunne klare at være i gang lang tid af gangen. Dette giver din grundform dene god balast, så du ikke bommer fordi du er ved at være i træt i benene.

Hver tirsdag er der almen motionshygge fra klubhuset kl. 18.00. Her mødes vi og løber sammen en tur i mørket. Der er flere ruter og alle foregår på fast underlag. Har man en pandelampe er det helt fint, men man kan godt løbe sammen med andre med lys på.

VinterCup er en rigtig god måde at holde orienteringsformen vedlige. Denne konkurrence er et stjerneløb, der foregå med samlet start. Det betyder, at du som løber vil få samme oplevelse som til stafetter, hvor man bliver stresset fra starten af.

Samtidig skal man sørge for at holde sig til sin egen rute, for selvom andre løber samme vej som en, så betyder det ikke altid, at de har samme poster.

Flere længder og med mulighed for at vinde præmier. Selve VinterCup foregår over 5 lørdage i december og januar.

NatCup er også en udmærket ide til at holde formen skarp på. Selve natløbet kræver fuld koncentration og stædighed. Og det skærper grovorienteringen. Start og koncentration er som til VinterCup. Efter en vintersæson med natløb er det let at komme igang med forårets løb.
NatCup foregår over 5 onsdage i november til februar.


Senest rettet den 17/06-2007


 

Gå til toppen

  Tips og ideer

I dette afsnit vil vil samle alle de tips og ideer, man som orienteringsløber kan få brug for. Du er meget velkommen til selv at komme med ideer, som har noget med løb at gøre.

Skriv til

 

GPS-programmer
Som træningspartner kan du bruge en GPS. Både til at få målt dine løbeture op, og til at se, hvordan du klarer det ude i terrænet. Desuden kan de forskellige GPSer til løb i dag en masse lir, som gør din træning lidt sjovere.

Du skal være klar over, at GPS-udstyr ikke må bruges til konkurrencer. Men du kan sagtens bruge den til træning.

Samtidigt er de fleste GPSer følsomme over for blade og regnvejr. Så en våd sommerdag i det tætte krat kan godt få din GPS til at søge længe efter satelitterne. Men om vinteren er problemerne minimale og du får derfor det optimale ud af din træning med GPS.

Til de fleste GPSer følger programmer med til at vise din rute. Til Garmin findes programmet TrainingCenter, som kan vise din rute, højdemeter, puls og en del andet. Visning på kortet i programmet er afhængig af, hvilken kortpakke du har købt hos Garmin. Dette gør programmet og GPSen lidt dyr at anskaffe, men der er alternativer, som jeg vil komme ind på i denne artikel.

Garmin Forerunner kan tilsluttes USB, hvilket giver en masse andre programmer mulighed for at læse indholdet. Du kan eksempelvis få vist dine ruter vist i programmet Google Earth (http://earth.google.com), hvis du køber adgang til det.

Google Earth

Den gratis udgave af Google Earth kan dog vise en masse ved hjælp af KML-filer. Disse filer indeholder koder til at vise egne billeder, linier og tekst på kortet. Du kan derfor selv lave en KML-fil med dine punkter for din rute.

At lave disse filer kræver en del programmering og kendskab til alle de koordinater du har løbet igennem.

Derfor findes der gratisprogrammer til at hjælpe med at lave disse filer. Et af dem kræver lidt forberedelse, men giver dig hurtigt en KML-fil til Google Earth.

foreconv

På siden http://www.goldmann.de/garmin-forerunner-301-einzelne-tracks-aus-history-file-nach-gpx-uebertragen_tipp_294.html/ kan du finde det lille gratisprogram (giv venligst et bidrag) foreconv, som kan konvertere din HST-fil fra Garmins TrainingCenter til en KML-fil. Denne fil kan vises direkte Google Earth og indeholder alle dine ruter.

Du skal dog lige eksportere dine data fra TrainingCenter til en HST-fil, inden du kan lave filen.

Bemærk at du skal som minimum have .NET-Framework 2.0 installeret på din PC for at få programmet til at virke. Du kan finde en .NET-Framework version hos Microsoft.

SportTracs

Dette program er nok det bedste jeg har set indtil nu. Programmet kan alt det man ønsker et træningsprogram til GPS burde kunne. Dine ruter kan analyseres ned til de enkle detaljer og oversigter for månedens træninger er ligetil at se. Selv din vægtkurve kan du holde styr på. Har du pulsmåler i din GPS er det også muligt at vise disse data.


Dette er nok det ultimative inden for træningsprogrammer.

Og så er det gratis (giv venligst et bidrag). Du kan finde en version hos http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/ og ligesom foreconv kræver det at .NET Framework er installeret.

Programmet kan også gemme dine løberuter som KML-filer. Og ligesom foreconv kan du vise ruterne i Google Earth. Fordelen med SportTracs er, at du selv kan bestemme om der skal afsættes 1km mærker, hvilken farve etc. for din løberute.

Der ligger et hav af funktioner i dette program, og jeg kan kun anbefale det til andre brugere af GPS til træning.

 

Quickroute
quickroute

Hvis du vil plotte din GPS-registrerede rute ind på et almindeligt o-kort er der her et program som gør det nemt.

Du finder det på http://www.matstroeng.se/quickroute/en/index.php

 

 

 




 

Gå til toppen